luni, 10 noiembrie 2014

Ce intenţii ai astăzi?

Ieri seară, stăteam în bucătărie la o ”şuetă” cu băieţii mei. Eu pe un scaun, cel mic pe un fotoliu comod şi cel mare pe cel de-al doilea fotoliu, care din cauza poziţiei îl situa în spatele meu. La un moment dat băiatul cel mare se ridică şi cu a atitudine interesată se îndreaptă spre cameră, după care îl strigă plin de entuziasm pe cel mic: Matei! Vino repede să vezi ceva! Matei fuge în viteză să vadă ”minunea”, moment în care băiatul cel mare se întoarce şi îi ocupă locul tocmai eliberat de păcăleală. Acest episod copilăresc, mi-a readus în minte o temă de investigaţie pe care o urmăresc de ceva timp: Cum se face că păcălitul cade în capcana păcălitorului ? Pentru că rezolvând această ”ecuaţie”, înţelegând acest mecanism am scăpa de multe probleme.

Acest mecanism are o cheiţă. Şi este o cheiţă foarte puternică! Aceiaşi cheiţă deschide două tipuri de comportamente şi dă acces la două rezultate complet diferite: Copilul cel mare a obţinut ceva, iar cel mic a pierdut ceva. Câştigul şi pierderea au un mecanism controlat de aceiaşi cheie! Înşelătorul obţine ceva, înşelatul pierde ceva. De fapt chiar şi noi, în nevăzuta luptă cu noi înşine, uneori pierdem ceva, alteori câştigăm ceva.Şi în acest caz, drumul spre pierdere sau spre câştig, are aceiaşi cheie. Această cheie este INTENŢIA!

Păcălitorul va câştiga mereu în faţa păcălitului pentru simplul motiv că are un plan!


Diferenţa dintre înşelător şi înşelat este INTENŢIA. Persoana care caută să ne înşele, are o intenţie. Iar intenţia dă naştere unui plan, unei strategii. Un om care are un plan, va fi întotdeauna cu un pas în faţa celui care nu are un plan. De asta povestea înşelătoriei, sau a ”abuzului de încredere” se repetă mereu şi mereu. Hoţul are un o intenţie, un plan, victima nu are. 

Cea mai clasică schemă, pe care putem ”lucra” foarte uşor pentru exemplificare, este păcăleala cu inelul de aur fals, schemă care încă funcţionează. Înşelătorul, vrea să câştige bani, prin păcăleală. Asta este deja o intenţie. Pentru asta va face un plan. Intenţionează să vândă un inel fals, ca fiind de aur, unor naivi. Pentru asta, are la el un inel care imită bine aurul, apoi alege un loc potrivit pe unde trec oameni din când în când, pentru ca să poată convinge victima netulburat. Iată, deja alege un loc, are un plan! Apoi când o potenţială victimă apare, se apleacă brusc ca şi cum tocmai a găsit ceva, exact în faţa victimei, şi ”ridică” chipurile de jos inelul. Opreşte şi victima pentru a-i arăta ”captura” şi propune... pentru că era pe jos în faţa ambelor persoane, să împartă câştigul.  Apoi sub diferite pretexte, că nu are acte sau timp, cad de acord, ca viitoarea victimă, să meargă singură la bijuterie să-şi ridice câştigul, şi astfel să dea o sumă de bani pe loc, înşelătorului. Povestea astfel construită, dă prilejul de a anticipa ce ar putera face victima, şi prin urmare, dă şansa înşelătorului să facă scenarii diferite, pe care le va schimba în funcţie de comportamentul victimei. Victima, nu are o intenţie anume, şi nu va avea nici o şansă în faţa unui plan pus la punct anterior.

O persoană care are un plan este cu un pas în faţa uneia care nu are nici un plan! Înşelătorul anticipează şi te
atrage în planul lui ghidat de intenţie. Înşelatul , nu are nici o intenţie şi ”pică” în plasă, aşteptând să vadă ce urmează. Într-o oarecare măsură la fel se întâmplă şi în politică: Aleşii au un plan, o intenţie clară: Să câştige alegerile! Alegătorul nu are o intenţie. El urmăreşte să vadă ce se întâmplă. Alegătorul aşteaptă un rezultat în timp ce alesul livrează un rezultat.   Intenţia dă naştere unei acţiuni, aşteptarea permite unei acţiuni să existe. Aşteptările nu modifică acţiunile. 

Ce faci în momentul în care înţelegi că urmează să fii înşelat ? Intenţionezi să ieşi din capcană! Îţi faci un plan cum să scapi! În momentul în care ai un plan, cauţi elementele care te pot ajuta, eşti atent la detaliile celuilalt... Începi să vezi!


Este interesant de observat că în marea majoritate a timpului oamenii nu au o intenţie clară. Ei aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. Această aşteptare, nu are nici un plan, prin urmare nu va influenţa realitatea în nici un fel. Dacă eşti nemulţumit de rezultatele tale în viaţă, dar nu ai nici o intenţie, eşti de fapt un simplu spectator. Priveşti la viaţa ta cum se petrece, fără a avea nici o intenţie dar aşteptându-te să ai rezultate diferite.

Cu ce intenţii mergi noaptea la culcare? Cu ce intenţii te duci dimineaţa la serviciu? Ai de rezolvat o sarcină importantă... Cu ce intenţie te arunci în luptă? Ai intenţia de a rezolva problema sau ai intenţia de a ”vedea ce se întâmplă”? Sau mai rău... nu ai nici o intenţie? 

Un comentariu: