luni, 16 iunie 2014

Oglinzile Esseniene

Oglindirea în persoanele din jur a fost pentru mine primul concept mai complex care simţeam că funcţionează dar nu reuşeam să-i surprind esenţa. Ţin minte şi acum că Mooji spunea”Când te uiţi la un om ceea ce vezi nu este alt om ci eşti tu”. Mult timp am măcinat pe marginea acestei reflecţii în fel şi chip.

Explicaţia a venit ulterior de la Bashar, într-un mod extrem de simplu şi intuitiv: Ceea ce pentru tine nu prezintă interes nu există. Nu va fi înregistrat în amintiri prin urmare pentru tine nu există ca referinţă ulterioară. Prin urmare când evaluăm persoana din faţa noastră, comportament, haine, vorbă, etc... toate aceste judecăţi ne aparţin. Sunt etalonul personal după care judecăm, şi faţă de care ne raportăm. Desigur, dacă persoane diferite evaluază acelaşi om, vor obţine rezultate diferite, pentru că au etaloane diferite. S-ar putea prin urmare ca cineva să observe pantofii uzaţi şi conform standardului personal asta ar putea indica o persoană de condiţie sub medie. În acelaşi timp alţii, nici măcar nu vor observa pantofii, pentru că ei nu constituie un interes, deci nu au importanţă. Aşa că încadrarea sau judecata , plasarea pe scara socială se va face pe alte criterii.

Devine limpede că întotdeauna criteriile au legătură cu observatorul şi nu cu subiectul. De aici şi oglindirea: Ceea ce observi sau prezintă interes faţă de interlocutori, este de fapt propria ta oglindă.

După ce am priceput şi am simţit în mine aceste aspecte, am căutat mai departe subtilităţile acestei oglindiri.Aceste oglindiri sunt un barometru foarte precis despre cine suntem noi. Ne putem cunoaşte astfel prin ceea ce ne deranjează sau ceea ce ne place la cei din jur, pentru că acele aspecte se regăsesc în noi. Ştiţi acele cazuri când vine vorba despre o terţă persoană, şi la un moment dat, cei angajaţi în discuţie descoperă că parcă vorbesc de persoane diferite? Au observat aspecte diferite, iar altele le-au scăpat pur şi simplu. Asta pentru că fiecare vorbea despre el, şi a observat ceea ce a contat pentru el. S-a oglindit.

Am dat recent de filmul lui Gregg Braden numit Cele 7 oglinzi Esseniene în care am descoperit şi mai adânc aceste oglindiri. Cu cât intrii mai adânc în problemă cu-atât aspectele devin mai subtile. Sunt mai uşor de acceptat ca experienţă dacă le regăseşti în sine şi mai greu de acceptat la nivel raţional, logic. Atât de mult m-a impresionat acest film, încât am considerat necesar să-l traduc în româneşte pentru ca şi alţii să beneficieze
de el. Dacă traducerea nu porneşte automat apăsaţi butonul de subtitrări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu