marți, 4 februarie 2014

Obiective şi optimism

Orice principiu este valabil până în momentul în care nu mai ai nevoie de el. Când un principiu îţi returnează rezultate nefavorabile, urmarea naturală este schimbarea lui. Iar schimbarea înseamnă creaţie. Schimbând ceva în viaţa ta ai creat o nouă realitate cu noi posibilităţi. Dacă te opui schimbării te opui creaţiei şi vieţii.

Trebuie să recunosc că nu am fost persoana care să se ghideze după ebiective. Până de cutând nu am avut această practică, dar am recunoscut instantaneu puterea ei când am citit despre ea. Oamenii riguroși lucrează planificat și pe obiective. Asta pentru cei împrăștiați ca mine poate părea o constrângere fantastică. Ideea de a trasa un plan dinainte pe care să îl urmez mi se părea o chestiune lipsită de sens și ascunsă după paravanul lipsei de creativitate.
Din fericire pentru mine, și pentru faptul că mă întreb, am dat de explicațiile potrivite. Stabilirea obiectivelor nu are nici o treabă cu creativitatea sau cu limitarea ci mai degrabă cu realizarea sau materializarea dorințelor tale.. Este o altă unealtă care te menține focusat pe direcție.  Da da, de cele mai multe ori pierzi direcția, pentru că tu conduci fără o hartă. Trebuie să oprești din loc în loc să întrebi pe unde ești. Lista de obiective este harta care te va scuti de opririle dese din drumul tău.
Obiectivele sunt angajarea ta în luptă. Adică tu vrei ceva, ai o dorință, dar dorințele sunt doar șiruri de cuvinte. Ele sunt neputincioase în acel stadiu. Un obiectiv pus pe hârtie este deja începutul unei firme materiale. Un contract al minții cu tine însuți. Și o șansă în plus pentru tine ca peste trei săptămâni când dai de lista ta cu obiective să îți reamintești că ți-ai propus ceva.
Desigur că toți vrem lucruri și chiar le obținem într-o măsură mai mică sau mai mare. Desigur că uneori și planuri de anvergură pe care le materializăm fără să fi avut o listă de obiective în prealabil. Eu spun doar că folosind o astfel de listă vei ajunge mai repede la ele.
“Secretul pentru a obține ce îți dorești este disponibilitatea ta de a face TOT ceea ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivul” -Jeff Keller-
Și lista de obiective nu face altceva decât să îți reamintească că ceea ce la un moment dat ți se pare plictisitor sau anost este unul din acei pași necesari din drumul către obiectivul tău. Poți umbla prin pădure pe întuneric desigur dar este infinit mai ușor dacă ai o lumină în zare după care să te ghidezi. Acea lumină este obiectivul tău, care readuce mintea pe direcție. În plus, dacă ai o serie de obiective conturate, s-ar putea să observi mai ușor că îți consumi foarte mult timp cu lucruri sau evenimente care nu duc nicăieri. Care nu sunt pe direcția ta, sau mai răcu chiar te îndepărtează.
Am început așadar de ceva timp să îmi fac și eu o listă zilnică cu obiective, și funcționează! Este asemenea unui magnet care te trage mereu înspre ceea ce ți-ai propus, și respinge ceea ce te îndepărtează. Desigur că poți fi creativ, desigur că poți schimba complet întregul plan în orice moment. Desigur că poți să nu mai respecți nimic, să modifici , să tai. Dar simpla existență a acelor obiective, scrise pe hârtie, te direcționează deja cumva, nu știu cum, spre îndeplinire.
bife2Un alt beneficiu este vizualizarea poziţiei în care ai ajuns. Bifând obiectivele pe care le-ai îndeplinit, poţi percepe sensul. Observi că te mişti. Simţi că eşti mai aproiape de pasul final. Mintea logică funcţionează pe comparaţii. De fapt atributul ei principal este comparaţia. În lipsa unor sarcini clare, ea va face comparaţii între situaţiile trecute şi cele ipotetice. Ceva de genul: Cum ar fi dacă… Anul trectu dacă faceam una, astăzi era alta. Comparaţia este mecanismul de funcţionare al raţionamentelor. Având o listă de obiective, împărţită pe paşi, vei putea compara situaţia de ieri cu cea de astăzi. Vei putea observa sensul şi progresul, lucru esenţial pentru mintea logică.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant si util articolul. Intr-adevar, lista de obiective ne poate construi realitatea pe care ne-o dorim... daca tinem cont de ea.

    "Cea mai mare doză de optimism o au persoanele care văd partea plină a paharului băută de altcineva!" Maria Pal.

    www.amaltea.ro

    RăspundețiȘtergere