miercuri, 9 octombrie 2013

Sistemul ar face bine să ne servească!


Oare când vom avea curajul să trecem la nivelul următor? Oare când vom începe să căutăm mai adânc sursa nemulţumirilor noastre? Oare poate fi schimbată lumea schimbând doar liderii ei?
Suntem în stare să ne predăm acestei ipocrizii prin care ne amăgim că noi, cetăţenii, suntem în regulă, doar conducătorii au o problemă?

Să presupunem că printr-un miracol, am putea peste noapte să schimbăm toţi aceşti lideri corupţi care ne deranjează. Să presupunem că tot peste noapte vom fi găsit liderii corecţi, cinstiţi şi care sunt trup şi suflet pentru popor. Astfel că dimineaţa când ne vom trezi sistemul va avea acei lideri care vor lucra întru totul pentru noi. Pentru popor. Vor începe să facă reformele reale mult aşteptate. Nu va fi asta oare o invitaţie către noi poporul, de a cădea din nou în somnul cel de moarte? Gândiţi-vă! Când totul va fi rezolvat fix cum ne-am dorit...sau cum credeam că ne-am dorit, când vom vedea tot acel şir de oameni numit sistem bugetar, lucrând pentru noi, poporul, ca noi să putem dormi liniştiţi. Nu vă cutremură câtuşi de puţin acest tablou?

În fond, nimeni nu vede nimic greşit în această atitudine? Păi tocmai această atitudine ne duce la pierzanie. Analizaţi singuri ce grad de ipocrizie conţine această idee spre care tindem mereu: Sistemul administrativ trebuie să muncească harnic ca o furnicuţă pentru binele poporului care doarme liniştit. Marii învăţaţi ne atrag atenţia mereu că lumea este oglinda conştiinţei noastre. Că tot ceea ce se manifestă în jurul nostru este o mare oglindă care ne returnează exact ceea ce gândim noi, indiferent cât de adânc am îngropat acele gânduri. NU vi se pare ciudat că suntem în această situaţie de oglindire care o tot căutăm mereu? Că guvernanţii dorm liniştiţi în timp ce noi muncim ca nişte furnicuţe să le întreţinem somnul lor dulce? Şi că prin creditele care ei le iau în numele nostru, această situaţie se va perpetua mereu?

Dacă ne-am opri puţin din nebunia asta , să analizăm ce ne dorim şi ce avem, ar trebui să avem destulă minte să înţelegem că ne dorim singuri somnul. Că vrem cumva ca sistemul să fie perfect, să funcţioneze pentru binele nostru doar ca noi să putem dormi liniştiţi. Ne căutăm cu îndârjire acest somn...şi îl obţinem mereu! Dar ce este un sistem administrativ? Ce este el, altceva decât un mare angrenaj construit cu scopul de a servi poporul? Analizaţi puţin...ÎNTREBAŢI-VĂ! În ce condiţii aţi fi dispus să aveţi o meserie de servitor? Căci dacă întreg sistemul ar lucra pentru noi aşa cum ideal, ne dorim, am reduce oamenii din administraţia publică la nişte servitori. Să nu facem aceiaşi greşală ca şi ideologiile care au creat marile curente sociale şi politice ale lumii. Să înţelegem că în spatele oricărui sistem sunt oameni. Oameni care se vor sătura să servească. Să-şi schimbe serviciul...veţi spune unii dintre voi. În regulă! Dar oare acest tip de gândire care a generat această situaţie, este corect? Oare NOI, cetăţenii care ne dorim un sistem în care să fim serviţi, nu avem de schimbat nimic?

Fii tu schimbarea care o vrei în lume! Spunea Gandhi. Şi vă întorc la exerciţiul imaginar de la început. Credeţi că dacă vom putea schimba toţi liderii peste noapte, fără ca noi, cetăţenii, să schimbăm ceva în concepţiile noastre va fi o schimbare reală în societate? Credeţi că dacă poporul rămâne acelaş, şi liderii se schimbă, vom avea o schimbare? Eu nu cred! Şi invers...în oglindă: Credeţi că dacă noi cetăţenii ne vom schimba profund peste noapte, liderii politici fie ei corupţi sau nu, vor mai avea o putere asupra noastră? Eu nu cred.

Ca să obţinem o schimbare reală în societate, trebuie ca noi toţi să ne schimbăm. Iar după ce fiecare dintre noi se va fi schimbat în sensul în care îl clamează acum de la ceilalţi, sistemul cu totul se va schimba singur. De fapt, sistemul nu se schimbă niciodată ! NICIODATĂ!!! Sistemul reflectă mereu ceea ce suntem noi toţi! Când noi ne vom schimba, sistemul va reflecta ceea ce vom fi noi în acel moment. De unde vom şti că ne-am schimbat? Vom şti că ne-am schimbat în momentul în care în aceleaşi condiţii vom acţiona diferit!

Vă provoc pentru final, să parcurgem exerciţiul imaginar propus la început, în sensul corect. Haideţi să ne imaginăm că noi toţi ne-am putea schimba peste noapte. În sensul că am deveni aşa cum ne dorim acum să fie sistemul: Să lucreze pentru noi, să se implice şi să rezolve problemele reale , să nu fure şi să fie incoruptibil. Şi mâine dimineaţă când ne vom trezi, noi cetăţenii ne vom fi schimbat şi vom fi aşa. Ce şansă credeţi că ar mai avea acest guvern mâine, în faţa unui asemenea popor? Iar faptul că ne vom fi schimbat va fi reflectat de faptul că ne vom comporta DIFERIT în cazul în care realitatea va fi aceiaşi. Respectiv, dacă guvernul ar insista cu proiectul de exploatare de la Roşia Montană, noi TOŢI am fi în stradă. 19 Milioane! Dacă noi toţi nu am mai accepta corupţia şi nu ne-am lăsa noi înşine corupţi, ce şansă ar mai avea guvernul de astăzi? Nici una! În cel mai scurt timp el va reflecta realitatea a ceea ce noi am fi deja.

Vă rog să înţelegeţi: Dacă în aceleaşi condiţii ne comportăm la fel, înseamnă că nu ne-am schimbat. Rezultatul schimbării va fi real în momentul în care în aceleaşi condiţii noi vom acţiona diferit.
Atenţie: Cea mai mare auto-păcălire este să trataţi acest text ca fiind unul teoretic. Ca un text utopic ce nu poate fi aplicat în viaţa reală. Nimic mai fals! Vreţi o mostră de realitate? Hai să facem un experiment: Se dă un stimul: Proiectul de exploatare de la Rosia Montana. Dacă faci parte dintre cei care nu doresc acest proiect, dar nu ai făcut nimic pentru asta, de mâine , la acelaşi stimul, comportă-te diferit. În ce sens? În sensul în care ţi se pare ţie că ar trebui să facă restul dar nu fac aşa cum te gândeşti tu.
Te provoc la acest experiment, să vedem dacă ai dreptate, şi dacă tot ce scrie aici este pur teoretic. Te previn: Dacă nu faci schimbarea, şi nu încerci experimentul comportându-te aşa cum aştepţi de la ceilalţi, înseamnă că nu te-ai schimbat, e doar un gând din capul tău. E o presupunere, la fel ca multe alte presupuneri.


5 comentarii:

 1. Daca sistemul va fi unul pentru popor din start se va renunta la ideea de sistem asa cum il cunoastem acuma. Va fi o noua ordine, si multora dinafara granitelor tarii noastre le e foarte frica ca aceasta noua ordine asa ca au facut tot posibilul sa ne desparta ca societate, sa ne faca sa ne fie frica sa ne exprimam liber de teama ridicolului. CONTROL MENTAL.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mesajul tau e foarte interesant, si intr-adevar incep sa inteleg din ce in ce mai mult ca trebuie să existe o combinatie de schimbare la cetăţeni cu schimbare la oameni politici. Însă toata lumea cere schimbarea oamenilor politici, pentru ca e MULT MAI USOARA si MULT MAI RAPIDA, si cu efecte rapide asupra poporului. Se poate infaptui mai uşor schimbarea unei clase politice corupte, cu nişte oameni de buna credinta, decat schimbarea mentalităţii si comportamentului unui popor nedumerit, într-unul VIU. Să zicem că toţi cei care citesc acest text al tau s-ar schimba peste noapte şi ar reactiona DIFERIT (într-un mod benefic) la aceiaşi stimuli. Sunt prea putini cei care au facut schimbarea! Să zicem totusi ca textul asta ajunge să fie distribuit la nivel national şi absolut toti romanii l-au citit cel putin o data. TOT SUNT PREA PUTINI cei care se vor schimba, pentru ca aici este problema - oamenii sunt "distrusi mental premeditat" (explicam eu pe blog) - cei mai multi nu mai pot intelege sau pricepe nici sistemul si lumea in care traim, nici lucrurile care le fac rau, nici vinovatii, nici propria vina, nici actiunile pe care trebuie sa le faca ei ca si cetateni vii, nici drepturile pe care le au, nici obligatiile politicienilor etc etc etc. E exact ce spuneai in alt text - sistemul este nedemocratic chiar si din simplul fapt ca nu mai poate fi inteles. Si atunci...CUM FACI SA SCHIMBI un astfel de popor, ca să apară apoi schimbarea reală pe care ne-o dorim cu totii? (de jos in sus). Pai nu prea ai cum... sau nu inteleg / vad eu cum acum... Şi atunci, dasta cei mai mulţi oameni pun presiune pe politic - să se schimbe ei! Pentru că e mult mai la indemana, e mai realizabil, e mai usor şi cu efecte mai rapide în societate. Întrebarea e... câţi oameni din populatie putem totuşi "convinge" sa se schimbe, si de câţi oameni "schimbati" e nevoie pentru ca o schimbarea semnificativă de jos in sus sa apara. Pentru ca 19 milioane in strada nu o sa vedem. Dar, cati ar fi minim necesar sa fie in strada...pentru ca sistemul (politic) sa se schimbe si el?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. POporul se schimbă om cu om prin exemplu personal. Nu se poate altfel. Schimbarea instantanee am imaginat-o ca să provoc la gândire, să fac să se înţeleagă că purtăm în noi germenii care produc sistemul care ne deranjează, fără să fim capabili să-i vedem. În lipsa altor exemple, oamenii vor alege mereu şi mereu ceea ce le propune sistemul. Un sistem creat în zeci de ani, cu ideologii care vin de sute de ani, nu se poate schimba într-o lună de proteste. Dar poate da un exemplu altora care se vor întreba. şi vor avea căutări. Mi-aş permite să răsucesc puţin sensul cuvintelor lui Gandhi "Fii tu schimbarea care o vrei în lume" ca să devină mai evident: Dac[ TU nu te schimbi, nimic nu se schimbă ăn lume, sau chiar dacă se schimbă , nu are nici o relevanşă pentru tine, dacă tu eşti acelaşi. Mulţam de trecere Cei cu noi?

   Ștergere
 3. mesajul tau e precum o carte care te face sa-ti pui intrebari. dar.... ma uit in jur si vad oameni care citesc o subtitrare, cel mult, si ale caror intrebari se rezuma la ”oare dincolo e mai eftin? oare tel. ala e mai jmecher ca alalalt? etc.” in momentul in care ai gasit unul dispus sa-ti citeasca textul integral, te gandesti ca o sa faca o diferenta; fals. sun prea putini cei dispusi sa-si porneasca o revolutie in propria persoana. Iar cei care prefera sa iasa in strada fara sa fi avut acea revolutie interioara, sunt doar (parerea mea) niste frustrati care incerca sa-si redirectioneze sentimentele de vinovatie. Daca guvernantii ne scuipa in cap si noi le raspundem in acelasi mod, vom fi doar doi insi plini de saliva stand fata in fata. Ce-i drept va fi o schimbare. Si anume faptul ca nu ne vom mai putea deosebi de ei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate. Dar să nu uităm că acei oameni la care faci referire nu pot răspunde de faptele lor pentru simplul motiv că nu înţeleg ce li se întâmplă. Mă bucur că am reuţit să te fac să te întrebi. Primul lucru care pune în mişcare orice este întrebarea. Dacă nu te întrebi , nu poţi afla nimic, chiar de ai avea o mie de profesori. Dacă te întrebi cu-adevărat vei găsi răspunsul fără nici un profesot.Aşa cum spunea Bashar, lumea va înclina balanţa înspre "pozitiv", dar nu prin faptul că toţi oamenii se vor trezi ci prin faptul că cei treziţi, coagulându-se vor conta tot mai mult în acţiunile lor. Hai să le spunem "netreziţi încă" în loc de "frustraţi". Pe măsură ce vor înţelege tiparul, pe măsurăp ce vor vedea ce se întâmplă în jurul lor, se vor întreba şi ei. Evoluţia are un singur sens oricum ai privi-o! Ultima frază e puţin răutăciasă, ca să zic aşa, şi se depărtează tocmai de sensul care doream să îl redau aici. Adică, acei guvernanţi sunt oglinda noastră, şi ne scuipă în cap pentru că noi ne-am cedat puterea unor reprezentanţi. Adică ne-am căutat servitori, de lene nă ne servim noi înşine. Până nu vom avea capacitatea să înţelegem şi să accepotăm că tot ceea ce ni se întâmplă este rezultatul acţiunilor noastre, nu vom putea schimba nimic! Primul pas este ASUMAREA. Nu poţi schimba ceva ce nu este al tău. Mulţumesc de trecere şi de Comment! Paul.

   Ștergere