luni, 16 septembrie 2013

Scrisoare către aleşi

Zilele trecute am descoperit o interfaţă web între utilizatorii de internet şi autorităţi. La adresa de web http://www.protectiamediului.org/ se poate vedea despre ce vorbesc. Deşi denumirea portalului este protecţia mediului, interfaţa face conexiunea cu orice ales sau instituţie publică. Foarte intuitiv organizat, saitul, cere să alegi judeţul în care locuieşti după care alegi cărei instituţii sau reprezentat doreşti să-i adresezi o scrisoare sau o petiţie. Astfel pentru început ca să văd cum şi dacă funcţionează treaba am scris două scrisori: Una către deputatul de Bistriţa d-na Doina Pană şi una către Garda de Mediu Bistriţa.
Ataşez mai jos scrisoarea mea precum şi răspunsul d-nei Doina Pană. 

On 15.09.2013, at 11:39, Adam Paul  wrote:
Domană Deputat Doina Pană

Vă scriu în calitate de cetățean al României și locuitor al Bistriței.
Vă comunic părerea personală referitoare la proiectele de lege privitoare la exploatările pe bază de cianuri și exploatările de gaze prin metoda fracturării hidraulice.
Vă comunic că sunt pentru căutarea unor soluții alternative care să înlocuiască aceste tehnologii poluante și respinse în lumea întreagă.
Susțin cu tărie că în locul oricărei tehnologii poluante se poate găsi o alternativă viabilă. Principiile capitaliste care urmăresc maximizarea profiturilor nu se pot aplica în cazurile în care mediul este distrus iremediabil. Mediul și natura nu sunt și nu trebuie să fie obiectul unor dispute între companii private și societatea civilă, prin intermediul lumii politice.
Nivelul de siguranță prezentat de către companiile investitoare este doar o probabilitate și nu o certitudine. Lista dezastrelor ecologice provocate de scurgerile de cianuri pe întreg mapamondul în ultimii zece ani indică fără nici un drept de apel că nu există certitudini.
Probabil că investițiile au un standard tehnic ridicat care respectă nivelul impus de legislațiile europene, dar eu ca cetățean nu sunt dispus să accept exploatări care sunt evident dăunătoare sănătății și mediului, indiferent de gradul lor de siguranță.
Deasemena ca cetățean român mi se pare înjositor ca demnitarii care mă reprezintă se aprobe un proiect de lege care încalcă grave principii ale democrației în favoarea unei companii private cu acționariat străin. A favoriza companii străine sau terțe persoane de pe mapamond în defavoarea propriilor cetățeni încalcă însăși principiul elementar al reprezentării. Cum mai garantează în acest caz statul român egalitatea în fața legilor?
Deasemenea cum poate fi de interes național un proiect secretizat?
Care este logica unui contract de interes național când cetățenii țării nu cunosc acest interes, care le este ascuns?
Deasemenea caracterul temporar al acestor investiții nu justifică riscurile care pot decurge din ele. Pe care logică o companie care investește într-un proiect cu caracter temporar, poate garanta cu atâta fermitate că va proteja mediul și se va îngrijii de arealul exploatat perioade de timp atât de mari încât este puțin probabil ca acele companii să mai existe?
Transilvania este o zonă bogată în hidrocarburi, care sunt deja exploatate prin metode convenționale. Beneficiul cetățenilor români din aceste exploatări este neglijabil. Practic plătim gazul la prețuri echivalente cu restul Europei. Nu cred că o exploatare prin metoda fracturării hidraulice va aduce beneficii semnificaative cetățeanului. Și atunci retoric din nou... Unde ne grăbim cu aceste contracte distructive pentru mediu? Avem noi sistemul medical și asigurările de sănătate atât de bine puse la punct să facem față unor asemenea provocări?
Sunt foarte multe de spus și de întrebat, însă tendința globală de a interzice aceste practici în alte țări, unele din ele cu democrații greu încercate, cred că ne indică un semnal suficient de puternic și de clar că nu trebuie să apăsăm acest buton declanșator.
Ipoteza că în Județul Alba se moare de foame dacă nu se pornesc investițiile cu cianuri este una falsă. Am putea deduce din acel raționament lansat de politicieni, că și județul nostru, Bistrița Năsăud ar trebui să fie șters de pe harta economică, de mult timp, pentru că la noi nu este aur de exploatat.
Am speranța că neliniștile care le-am prezentat aici v-au produs o minimă curiozitate menită spre a vă deschide dorința de informare mai profundă pe acest subiect dureros la nivel global. Toate accidentele ecologice au fost produse de companii cu putere internațională imensă, și fiecare la momentul ei folosea tehnologii de ultimă oră. Acesta este semnalul că nu trebuie să ne mai jucăm cu mediul în care ființăm. Pur și simplu nu avem altul.
Știu că aici sunt doar cuvinte, știu că ele pot chiar să nu conteze, dar eu cu aceste cuvinte m-am exprimat și mi-am făcut datoria de cetățean. Am convingerea că vă veți face datoria de reprezentant al meu cel puțin la fel de bine.


Paul Adam

Notă: această scrisoare este deschisă și va avea un caracter public, ea urmând a fi prezentată și pe blogul personal.

Răspunsul :
Domnule Adam,
Va felicit pt atitudinea civica de care dați dovada si va multumesc pt increderea pe care mi-o acordati. Va asigur ca votul meu va avea in spate un studiu f aprofundat al proiectului dpdv al impactului de mediu, al patrimoniului cultural, al aspectului economic si al factorului uman. Sunt convinsa ca la fel vor proceda marea majoritate a colegilor parlamentari,  chiar dacă putini romani mai cred acest lucru(din păcate!). 
Cu deosebita consideratie,
Doina Pana
Sent from my iPad


Nu doresc să trag concluzii, nici nu aş avea de unde, este un simplu dialog purtat pe e-mail, care nu garantează nimic. Dar dă un semnal aleşilor că cineva se uită la ceea ce fac, iar numărul mare de scrisori, cereri şi petiţii poatre contracara într-o oarecare măsură anunţurile care mainstreamurile mass-media care susţin că nu există un interes real pe această problemă, eventualii protestatari puţini fiind manipulaţi sau plătiţi de forţe obscure. Orice ar susţine mass-media, în momentul în care un reprezentat este asaltat şi se creează o presiune publică asupra lui, cu care nu este obişnuit, el simte realitatea. Recomand tuturor acest simplu exerciţiu democratic de a comunica cu aleşii. Este un exerciţiu care orice cetăţean care a ales sau alege un reprezentant ar trebui să-l facă. Cert este că, cu fiecare acţiune democraţia creşte. Ne-am îmbătat de cap cu apă rece după Revoluţia din 89 păcălindu-ne sau lăsându-ne păcăliţi cum că numărul mare de partide înseamnă democraţie.După ce decenii la rând ni s-a băgat pe gât partidul unic, numaidecât ce-am văzut mai multe partide am avut falsa senzaţie că alegem şi că avem democraţie.  Nimic mai fals...demos+cratos - puterea poporului , va fi cu-adevărat doar în momentul în care cetăţenii se vor exprima şi vor determina forţele politice ce să facă şi nu invers. Eu cred că democraţia în România abia acum a ajuns la stadiul de copil care descoperă abilităţile care le are.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu