marți, 10 septembrie 2013

Cum s-a ajuns aici?

Într-o postare mai veche arătam cum cei care pricep jocul găsesc scurtăturile cele mai eficiente. Astfel dacă pentru unii jocul constă în respectarea paşilor, ordinii şi regulilor pentru alţii jocul constă în căutarea scurtăturilor şi a portiţelor din joc.Astăzi am dat de emisiunea lui Moise Guran care analizează în detaliu ingineriile prin care s-a rostogolit "Roşia" până a ajuns ea în situaţia de astăzi.

Eu am înţeles de mult că nu ne-am potolit. Cauzele care au dus la criza financiară nu au fost eliminate. S-au închis băncile, s-au pompat bani publici în sistemul bancar pentru a acoperii găurile dar nu s-au eliminat cauzele. Concret, una din aceste cauze la care fac referire este caracterul speculativ al bursei. Această joacă de-a investitorul, această păcăleală care rulează sume ameţitoare în scopuri speculative ajungând la a face bani din nimic ne bagă în continuare în găuri din ce în ce mai adânci.

Dacă o să urmăriţi emisiunea lui Moise guran la care fac referire la început o să vedeţi că baza de la care sa pornit cazul Roşia Montană a fost o speculaţie la bursă. Un om specializat în astfel de acţiuni, o persoană care cunoaşte la perfecţie scurtăturile jocului a pornit bulgărele. Da da! Totul a fost o joacă de-a manipularea. O creare de iluzie care a fost ulterior vândută la bursă. Creatorul a încasat banii şi s-a retras de mult din joc. Castana nu mai e la el.

Înţelegeţi că oamenii fac aceste lucruri pentru că pot. Atâta timp cât bursa este un teren de joacă vom intra mereu în bucluc. Atâta timp cât mandatăm politicienii să ne reprezinte ei ne vor putea vinde. Atâta timp cât acceptăm să fim vânduţi, se va găsi cineva să o facă. Aş putea spune că ne-o cerem. Că legea cererii şi a ofertei funcţionează şi aici. Oamenii politici nu sunt altceva decât "omul potrivit la locul potrivit". Atâta timp cât noi permitem ca statul să deruleze în numele nostru contracte secrete, vom primi mereu ceea ce căutăm.

Am mai scris despre aceste păcăleli cu care ne auto-amăgim. Aceste concepte gen "interes naţional" şi "interes strategic" dacă sunt amestecate cu secretizarea duc la contradicţii stupide. Naţiunea este suma oamenilor care o compun. Interesul naţional este suma intereselor noastre. Când noi toţi avem un interes comun acela devine interes naţional. Dacă acel interes este "secret" ne găsim în situaţia în care noi nu putem să ne cunoaştem interesul naţional pentru că e secret şi pentru că e naţional. Aceste legi care permit secretizarea, ascunderea de votanţi , de stăpâni deci, sunt slăbiciunea de la care pleacă totul. Dacă este exploatarea aurului de la Roşia Montană un subiect de interes naţional de ce este secret contractul? Adică cum naibii mai este el de interes naţional când naţiunea nu poate afla nimic despre el?

Sistemul administrativ nu are voie să creeze şi să gestioneze secrete. Noi singuri acceptăm un sistem care mai apoi operează cu secrete, ascunzând astfel de noi culmea...tocmai interesul nostru. 

2 comentarii:

 1. Daca cei care actioneaza, macar ar fi patrioti (nu hoti) atunci ar
  actiona in iteresul tarii. Dar aceasta calitate nu le este cunoscuta,
  decum sa o posede!
  Paguba tot a poporului este, si castigurile a celor smecheri, a caror
  bogatii se mostenesc, la fel ca si functiile.
  Si Comunismul domina,mai rau decat atunci cand era oficial la putere!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mare lucru ca inca Moise Guran mai poate sa realizeze emisiuni la TVR si mare bucurie ca mai apar si oameni curajosi la televizor.

  Atentie! Strada a inregistrat o victorie. Dar inca nu a biruit!

  RăspundețiȘtergere