luni, 3 iunie 2013

Prietenii stiu de ce !

Referitor la rezolvarea unor probleme in cuplu
Rezolvarea 


Pasul 1 – Scrie pe o foaie (neaparat sa scrii nu sa o faci mental) punct cu punct cum ai vrea se comporte partenerul tau  in relatia cu tine. Fa o lista cu cateva puncte in care sa treci cele mai importante aspecte care iti vin in minte. Sa nu uiti sa le verifici pe toate – de la familial, sentimental, economic,emotional, etc. Multe ganduri ne zboara prin cap si le luam din zbor transformandu-le pe loc in pretentii, dar in momentul in care le scrii , cumva se filtreaza, esti fortat sa le vezi , sa le constientizezi, si s-ar putea ca unele din ele chiar sa ti se para absurde.

Pasul 2.Lasa sa treaca 1-2 zile si reciteste foaia, s-ar putea sa mai ai cate ceva de modificat.Dupa ce ai lista finala , asumati-o . Este a ta, este ceea ce te reprezinta 100%, este cu adevarat ceea ce doresti . Nu poti schimba nimic ce nu este al tau.De aceea trebuie sa constientizezi ca toate acele puncte trecute acolo sunt ale tale.

Pasul 3. Incepe sa te comporti TU exact cum ai scris acolo indiferent de rezultatul pe care realitatea exterioara ti-l returneaza.

Nu uita: Semnul ca te-ai schimbat este acela ca te comporti diferit chiar daca lumea exterioara arata la fel. Daca la aceiasi stimuli exteriori te comporti identic ca si inainte inseamna ca nu te-ai schimbat iar lucrurile se vor manifesta ca si inainte, conform legii atractiei. Daca la aceiasi stimuli exteriori te comporti diferit acesta este semnul ca te-ai schimbat , si inevitabil in scurt timp realitatea ta se va manifesta ca atare.

De ce trebuie sa ma schimb eu ? de ce nu partenerul meu ? 

 In primul rand nimeni nu trebuie sa faca nimic. Schimbarea o faci doar daca suferi si-ti dai seama ca suferinta care o traiesti nu este o realitate preferata de tine. Ca sa nu te invarti in cerc, in momentul in care ai decis ca nu mai vrei sa experimentezi suferinta ceea ce este descris aici, poate fi o metoda. Totusi daca tu te simti bine asa cum esti poate ca pur si simplu vrei sa experimentezi suferinta si atunci nu este cazul sa schimbi nimic. Dar in acest caz asuma-ti faptul ca a trai aceasta suferinta este prorpia ta alegere, si nu rezultatul hazardului.Constientizand ca suferinta este alegerea ta, iti da sansa sa intelegi ca iti poti schimba oricand optiunea, ca TU esti omul de la butoane.


Oricum, in toata povestea asta nu intra in discutie faptul ca ai vrea sa se schimbe partenerul tau dupa felul in care vrei tu, iar tu sa ramai asa cum esti. Nimeni nu poate forta partenerul sa se comporte conform asteptarilor proprii fara ca el insusi sa se schimbe.

Pur si simplu Universul nu functioneaza in acest fel. Continuand sa te comporti dupa acelasi tipar vei continua sa primesti acelasi rezultat.
Einstein daca nu ma insel spunea ca oamenii sunt nebuni pentru ca repeta aceiasi experienta mereu folosind aceleasi date de pornire si se asteapta de fiecare data la rezultate diferite.

I-mi dau seama ca cea mai mare piedica in a intelege si aplica corect procedeul descris aici este una din cele mai puternice conditionari din educatia noastra care ne convinge ca cel mai important este rezultatul care il obtinem si nu calea. Pornind la drum cu aceasta puternica credinta implementata inca de mici ne concentram mereu, si in fiecare actiune asupra rezultatului care il dorim. Ce este rau in asta ? In primul rand nimic nu e rau sau bine intr-o masura mai mare sau mai mica decat o acordam noi insine. Deci nu se pune problema in a fi rau sa urmaresti rezultatul. Ceea ce incerc sa arat aici se adreseaza acelor persoane care vor sa inteleaga mecanismul prin care realitatea se manifesta si cum poate fi el folosit. Astfel acei care vor sa experimenteze o realitate doar concentrandu-se pe rezultate, sunt liberi sa o faca.
            Povestea asta cu rezultatul care il urmaresti si calea pana la acel rezultat se poate despica in patru, ca si firul de par de altfel, cam in acest fel : Preferi sa ajungi primul intr-o cursa, iar dupa ce ai ajuns la sosire, sa fii distrus fizic si psihic, sa nu mai poti sta in picioare si sa te ia cu ambulanta, sau sa participi in cursa dupa propria putere si placere, savurand tot parcursul, clipa cu clipa, intelegand ca este alegerea ta pentru a-ti satisface prorpria placere, iar astfel rezultatul care il obtii la sosire, nu mai are nici o importanta pentru tine, atata vreme cat ai facut exact ce ti-a placut mai mult, exact in felul in care ai dorit sa o faci. In acest din urma caz, iata, calea devine placuta si fara efort iar rezultatul nu mai conteaza. Desigur aceasta paralela este una destul de fortata avand in vedere ca viata nu este o cursa catre ceva anume, dar poate fi o buna exemplificare pentru a va da voie voua sa intelegeti ca felul in care te comporti, fiintezi si experimentezi ceva pana obtii acel rezultat poate fi placut sau groaznic in functie de alegerea personala, si ca odata scopul atins, degeaba a fost atins daca am facut-o suferind sau intr-un mod care nu il preferam. La asta se refera toate acele pilde orientale care spun ca este mai importanta calatoria decat destinatia.
           
Deci transpunand viata de cuplu peste povestea de mai sus, trebuie sa vedem ca drumul pe care il parcurgem impreuna este mai important sa fie placut indiferent daca obtinem rezultate pe care ne-am fixat, mai degraba decat sa fie groaznic si incarcat de frustrari dar am obtinut rezultatul dorit.Calea, daca alegem sa ne fie placuta, va fi placuta tot restul vietii, iar obtinerea rezultatului dorit ne poate multumi pentru cel mult cateva saptamani. De fapt fiecare trebuie sa simta in interior cum doreste sa fie calea pe care paseste. Eu vreau doar sa constientizati ca aceasta metoda descrisa mai sus este puternic negata de insasi miezul educatiei noastre care ne-a indoctrinat si ne-a impins mereu in urmarirea rezultatului.


Ce este interesant in povestea asta este ca dupa ce am scris pe acea foaie cum ma astept sa se comporte partenerul meu cu mine, si dupa ce am inceput chiar EU sa ma comport astfel cu el indiferent de felul in care este el , ea devine calea mea, ea devine deplin asumata de mine, este rezultatul actiunilor mele constiente si nu a hazardului. Calea devine placuta si usoara, naturala si fara sa intimpine rezistenta, ceea ce inseamna ca nu ma mai intereseaza un rezultat anume spre care sa ajung. Pentru ca , daca imi place calea pe care merg si imi face placere sa fiu pe ea, la ce ma mai ajuta atingerea sau nu a unui obiectiv sau rezultat anume? Noi incercam sa obtinem rezultatele zbatandu-ne din greu si suferind, in speranta ca odata atins acel rezultat vom fi fericiti si eliberati, vom scapa de tensiune si de stres. Dar ne inselam amarnic. Ajunsi la sosire plini de rani si tarati in ambulanta, bucuria succesului piere la fel de rapid lasandu-ne in acelasi gol in care eram inainte de atingerea rezultatului dorit. Lasandu-ne exact in acelasi punct in care eram: sa alegem cum vrem sa fie CALEA... placuta sau cu suferinta. Asta este o alegere personala. Totusi exista si un premiu in toata povestea asta :) 
Premiul este ca odata ce alegem calea care ne face cea mai mare placere, in scurt timp realitatea o va confirma returnandu-ne rezultatul in modul cel mai natural cu putinta, fara efort, fara zbatere, fara chin.

 Pentru ca noi suntem chiar calea pe care mergem.
De fapt fiecare actiune care o facem zi de zi , clipa de clipa , nu este altceva decat chiar calea pe care noi insine o construim. Nu exista “un Eu" si "O cale" ! Exista doar CALEA ! EU sunt CALEA ! E unul si acelasi lucru! Cand suntem tristi calea e presarata cu suferinta , cand suntem optimisti calea e usoara si plina de bucurie.E ca si in acele filme de animatie in care umbli pe cer si de cate ori pasesti apare urmatoarea piatra pe care sa calci. Calea apare exact in momentul in care pasim, urmare a propriilor actiuni.Daca aleg sa pasesc in jos, ea coboara.Daca aleg sa pesesc in sus, ea urca. Exact atat este de simplu !
Si nu uitati ceva! Toata teoria prezentata aici are doar un rol de indicator catre ceea ce voi insiva trebuie sa cautati.Orice teorie poate fi dezbatuta si combatuta la nivel logic pana la adanci batraneti, pentru simplul motiv ca ea contine doar cuvinte si idei aranjate la un nivel logic. Realitatea cuprinde desigur un sir de emotii si sentimente care sunt absolut personale si specifice fiecaruia si oricata subtilitate am folosi in a surprinde si diseca un astfel de proces complex, rezultatul nu ar fi decat un alt sir de cuvinte si idei la fel de interpretabil. Pentru simplul motiv ca ideile si cuvintele pot fi aranjate si speculate in fel si chip, iar Trairea, Fiintarea, EXISTENTA, presupune mai mult decat un sir de cuvinte, mai mult decat o logica ordonata perfect.

Nota: Acest text este inspirat si contine invataturi din carti sau filme de Bashar, Eckhart Tolle, Mooji, Anthony de Mello si se refera la mecanismul in care se creeaza realitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu