joi, 6 iunie 2013

Inversarea lumilor

Reprezentările grafice ne ajută de multe ori să înţelegem,să fixăm, să vizualizăm mai bine anumite concepte cu care suntem deja de acord dar nu reuşim sa-i prindem intregul bagaj de înţelesuri, de subtilităţi şi de implicaţii. În afară de asta, reprezentările grafice ne permit deja o oarecare joacă vizuală, imaginativă prin schimbarea punctului din care privim problema. Daca asupra unei teorii scrise revenim cu o adăugire ulterioara sau o nouă nuanţă, ar putea fi mai greu sa observam cat de mare e impactul adăugirilor asupra teoriei însăşi în ansamblul ei.La reprezentarile grafice însă, rezultatul modificarii unor parametri cat de mici devine evident.Având in vedere aceste consideraţii am încercat reprezentarea grafică, în viziunea mea, aşa cum ar decurge ea logic din teoria Darwinist-evoluţionistă şi mai recenta teorie holistica .
   În mare teoria evoluţionistă imaginată de Darwin dar adăugită, perfectată şi dezvoltată de alţi cercetatori, presupune ca evolutia este un proces mecanicist, un simplu hazard al naturii în funcţie de stimulii exteriori.Urmare acestui proces evoluţionist, a aparut în scena omul, dotat cu un creier, maşinarie bio-chimică  de o complexitate majoră, responsabilă de procesul de gândire. Gândirea fiind redusă astfel şi ea un proces al hazardului, o aranjare a unor molecule funcţie de stimuli chimic sau fizici prezenţi în corp. Din aceasă teorie lipseşte cu totul noţiunea de "Suflet" sau "Spirit" , totalitatea emoţiilor prezente în noi fiind deasemenea de natura chimică. Nu mai intru în amanunte, considerând ca se pot găsii tone de materiale pe internet în acest sens. 
   Acuma se impune o lămurire: în joaca mea cu aceste idei am defalcat totalitatea fenomenelor posibile în două categorii, sau două lumi. Lumea interioară care presupune totalitatea gandurilor, emoţiilor,percepţiilor şi tot restul de concepte, credinţe şi judecăţi care decurg de aici.A doua lume fiind lumea exterioară, respectiv tot ce se întâmpla în afara corpului nostru şi ajunge la noi urmare a percepţiilor vizuale, olfactive,auditive, gustative şi senzoriale. Astfel în lumea interioara au loc toate procesele de gândire şi judecată cu toata pleiada de emoţii ce-i urmează , iar lumea exterioara cuprinde tot ce se petrece în jurul nostru, toate obiectele, persoanele, fiinţele care le putem percepe prin cele cinci simţuri.
   
   Acum să trecem la reprezentarea grafică propriuzisă. Dacă ar fi sa imaginăm o reprezentare a individului în modelul evoluţionist propus ( Nu Impus! ) de Darwin este destul de evident că lumea este exterioară individului, iar fenomenele exterioare lui ajung in lumea sa interioară prin intermediul simţurilor unde este transpusă în ganduri şi interpretari personale. Acest lucru ar putea fi reprezentat cam aşaŞ


 Acest model după cum spuneam lasă afara din scena problema sufletului sau a spiritului ca entitate şi ca urmare nu dă nici o explicaţie asupra conştiinţei.
Ce este conştiinţa pană la urmă ? In teoriile holistice care incearca sa cuprindă şi să explice lumea ca un întreg unitar (englezescul hole înseamnă întreg ) s-a încercat introducerea acestui element care este prezent dealtfel în toate învăţăturile vechi, fiind însăşi elementul care pune în mişcare întreg mecanismul. Ideea este că orice fenomen exterior se întamplă, fiinţează, există, este nevoie de o conştiinţa să îl observe.Cu alte cuvinte, un sir de ganduri care apar într-un creier stimulat bio-chimic este doar un şir de cuvinte , un concept mort, fără o conştiinţă care să le conştientizeze. Orice lucru din exteriorul nostru, la o analiza mai atenta, pare a exista în doua locuri: în realitatea fizică, iar în urma percepţiei noastre prin intermediul simţurilor, el apare ca imagine în mintea noastra. Ca să putem face orice judecata sau teorie asupra unui obiect sau fenomen exterior noua el trebuie sa ajungă mai întâi în mintea noastră prin intermediu simţurilor. Acuma trebuie sa întelegem ca toate aceste simţuri sunt până la urmă un şir de impulsuri electrice sau biochimice care ajung la creier prin intermediul sistemului nervos. Deci realitatea fizică, solidă, care noi o percepem este până la urmă un şir de ganduri şi imagini din mintea noastră. Pipaim un obiect, el este solid, spunem noi dar cum ştim asta? de la senzorii tactili din vârful degetelor pleacă un semnal electric către creier care îl intrpreteaza ca fiind solid. Totuşi, ca totul să aibe vreun sens, cineva trebuie să conştientizeze toate acestea. Să fie conştient de ele. Conştiinţa sau Sinele superior cum mai este numita ar fi prin urmare locul de unde izvorăsc cuvintele înainte ca ele sa fie spuse, locul în care avem experienţa care este VIE asupra fenomenului observat, după  care el este livrat minţii logice şi transpus în cuvinte, el devenind astfel un concept, un şir de cuvinte mort. Şi aici am să revin iarăşi la exemplul paharului cu apă care mie îmi place atât de mult : Poţi să emiţi teorii şi să scrii tratate nenumarate referitor la un pahar cu apă dar ca să îţi treacă de sete trebuie să bei unul. A bea paharul cu apa este o experienţa  VIE, iar tratatele sunt şiruri de cuvinte aranjate la nivel logic care nu pot să surprinda experienţa în sine ci doar să o conceptualizeze.Ca sa nu lungesc povestea intrând în analiza conceptelor, o descriere mai pe larg se gaseşte în postarea "Despre Concepte". 
   Acum să vedem modelul care îl propun pentru a reprezenta teoriile holistice care introduc Conştiinţa în schemă:

Cred ca diferenţa majoră dintre cele două teorii este evidentă deja, în cazul teoriei evoluţionist/mecaniciste  lumea interioara se subordonează celei exterioare, deci toate fenomenele au loc în afara noastră, iar în modelul holistic lumea exterioară devine subordonată  lumii interioare, deci toate evenimentele au loc în interiorul nostru !

"Deschid ochii şi o întreagă lume apare, închid ochii şi o întreagă lume dispare" zicea Budha dacă nu mă înşel. Toate fenomenele care le percep prin intermediul simţurilor au loc în mine, în lumea interioară  iar ceea ce nu este in lumea interioară deci nu a fost perceput, pur şi simplu nu există. Totalitatea evenimentelor la care luăm parte, sau le trăim se petrec de fapt în lumea interioară şi ajung la noi după ce trec prin filtrul sistemului de credinţe personale care l-am creat de-a lungul timpului prin educaţie sau experienţă. Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează sistemul de credinţe se poate revedea postarea "Pragul Credinţelor"
Am colorat Lumea exterioară cu gri pentru ca toate fenomenele care se întâmplă au un potenţial neutru, iar înţelesul îl dăm noi înşine în funcţie de filtrul credinţelor proprii.
   Am facut aceste reprezentări grafice cu scopul de a face distincţia vizuală mai uţoara, adresându-mă celor familiari deja cu termenii implicaţi aici. Restul textului vine doar ca explicaţie minimă şi nu pentru a schimba vreun concept sau sistem de credinţe existent deja. Am facut-o în speranţa ca am adaugat un nou punct de vedere, o noua faţetă, o noua interpretare la ceea ce se ţtie deja.
   Aş mai adauga încă o imagine care reprezintă ce se întâmplă în momentul în care dispare filtrul credinţelor proprii:


Practic lumea interioară si cea exterioară devin una, Toate sunt Unul şi Acelaşi Lucru! Este starea care se poate obţine prin meditaţie interioară şi deasemenea starea celor iluminaţi. Este starea în care pur şi simplu Ceea Ce Este doar ESTE fara a mai fi interpretată, pusă în şiruri de cuvinte, fara sensuri logice aranjate la infinit într-un tipar al minţii .
  Aş mai puncta la final diferenţa enormă de concepte care apare urmare a acestor două teorii. Astfel dacă în modelul evoluţionist evenimentele ne sunt exterioare, noi nu avem nici o putere asupra lor, ne subordonam lumii exterioare ca o frunză în vînt,  în modelul holistic lumea exterioară se subordonează celei interioare , puterea revine unde-i este locul natural, respectiv la individ. Acolo unde toate evenimentele din lumea exterioara stau în puterea individului sâ le modifice, să le controleze, viaţa devenind astfel o urrmare firească a acţiunilor proprii luate conştient şi nu suma unor amintiri care se traduc în şiruri de cuvinte.
   Să mai punctez deasemenea cum ne influenţează viaţa de zi cu zi cele două concepte.
Observaţi vă rog cum teoria evoluţionistă prezentă în educaţia noastră de la Darwin încoace este însuşi baza pe care se cladeşte doctrina de a ne lăsa conduţi de alţii. Noi suntem neputincioşi în relaţie cu evenimentele exterioare nouă , avem prin urmare nevoie de cineva să ne guverneze, să ne apere, să ne conduca. Pe când modelele holistice aduc puterea la individ, schimbarea stă în tine, lumea exterioară se schimbă în funcţie de sistemul de credinţe care stă în puterea individului să-l modifice după preferinţă. 
"" Dacă vrei să schimbi lumea, începe prin a te schimba pe tine! " Dallai Lama


Notă: acest punct de vedere este o nouă faţetă adăugată înţelegerii realităţii, este contribuţia personală la expandarea conştiiţei colective şi vine ca urmare a studiului individual a urmatorilor autori: Eckhart Tolle, Anthony de Mello, Mooji, Bashar, Krishnamurti, Lazarev şi a altor entităţi care nu mi le amintesc momentan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu