luni, 17 iunie 2013

Acțiune civică sau începutul schimbării ?

Decalog în imagini

   Recunosc că ultimele evenimente din Turcia răscolesc ceva în adâncurile conţtiinţei mele, şi oricât mi se pare că nu sunt eu chematul, că nu sunt eu cel în măsură a comenta evenimente politice mai ales dintr-o altă ţară decât cea în care trăiesc, pur şi simplu nu mă pot abţine. Văd evenimentele din Turcia o revărsare de atitudine civică cum eu personal nu am cunoscut decât din cărţi. Şi ca să-mi justific oarecum stângăcia şi nepriceperea în a comenta astfel de evenimente, o să specific de la bun început ca sunt de partea societăţii civile, nu sunt politician și nu știu manevra cuvintele meșteșugite.Dar sa vedem...
   Am un prieten din Germania care își continuă studiile universitare în Turcia. Astfel , prin intermediul facebook am primit date care nu le-am văzut pe canalele media, referitor la evenimentele care au loc în piața Taksim, dar și în restul Turciei. De curând am primit și un link către rețeaua Tumblr care conține toate fotografiile etichetate cu cuvintele cheie fierbinți. Fotografii de la useri diferiți, unii fotografi profesioniști, alții amatori, alții de ocazie.Unele de calitate tehnică impecabilă, altele purecoase sau mișcate, toate amestecate într-un amalgam care pare a descrie perfect haosul din Turcia. Așa cum sunt ele amestecate mi-au revelat povestea  pas cu pas, ca un puzzle uriaș în care fiecare fotografie își găsește locul perfect. Am ales de acolo 10 imagini care să ma ajute să redau ceea ce simt eu în legatură cu acest subiect.Toate fotografiile prezentate sunt din rețeaua Tumblr și pot fi văzute aici !
   Gandhi spunea : "Fii tu însuți schimbarea care o vrei în lume" , dar cât de mult suntem dispuși să ne schimbăm ?cred ca persoana din fotografia următoare este foarte dispusă să schimbe lumea...


Și urmează  fotografii din care reiese că:
  apărarea democrației nu ține de dotarea logistică...

sau de vârstă...nici de invaliditatesau de inferioritatea numerica,


ci este mai degrabă o treaba personală


indiferent câți se află în spatele tău...
sau cât de inegale sunt armele 


indiferent de profesie,


și indiferent de urmări


Aceasta este lecția care ne-o predă Turcia!

Mulțumesc FOTOGRAFILOR !

Nimic nu mai este la fel!
4 comentarii:

 1. Nu Dalai Lama a zis ce ai citat tu acolo, ci Gandhi, mi-e teama ca Dalai Lama nu prea are capacitatea de a emite astfel de "profunzimi" 'telectuale !Cat despre miscarile populare parca am avut si noi in '89, nu ? Hai sa-ti mai "suflu" ceva: Gene Sharp ! Ceteste-i cartea, s-ar putea sa te faca sa "reevaluezi"...Un DAC !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţam de corectură şi de recomandare Dacule! Am avut şi noi mişcări populare, dar nu aveam atunci vârsta să mă dau cu părerea.În plus, asta îmi e mai simpatică, pentru că e ţinută cam ascunsă :)

   P.S. Am inceput cartea recomandata si cred ca banuiesc deja unde bati... Oricum greu cu scrisul la mine, ca de vreo trei postari voiam sa arat ca in Turcia au fost mai mult de 80 de ONG-uri care s-au implicat in organizare, punct de forta recomandat inca de la inceput si de Gene Sharp. Eu tocmai o anume lipsa de organizare incercam sa evidentiez la noi din partea societatii civile. Oricum eu nu mai cred sistemele existente la acest moment in lume indiferent de natura lor, si mai ales nu cred ca mai avem nevoie de "conducatori" ca sa ne organizam social. De asta simpatia mea fata de miscarea din Turcia este mai degraba primita cu entuziasmul unei schimbari in lume, oricare ar fi ea, decat de a valida sau de a-mi exprima acordul fata de acest gen de opozitie prin lupta, care ne intoarce mereu pe terenul de joaca al "conducatorilor" iar acolo pierdem mereu.

   Ștergere
 2. Placerea a fost a mea ! Mai mult placerea recomandarii, decat cea a corecturii ;)) Revenind la tema"miscarii populare" de la noi din '89, ce voiam eu sa zic e ca am avut si noi "miscare", dar acum cred ca esti constient CA N-A FOST CHIAR SPONTANA SI POPULARA, ca de fapt a avut "motorase" in spate, pregatite, profesioniste, si cu o misiune foarte clara, rolul lor a fost sa declanseze scanteia, pentru ca mamaliga nu prea exploda singura ! Rezonez si eu cu ce se intampla in Turcia, pentru ca e normal si uman, dar teama mea e ca nu cumva in spate sa nu fie aceiasi baieti care au dorit si schimbarea din Europa de est, si din tarile arabe ! Si or sa produca schimbarea si ei, si dupa niste ani, or sa-si dea seama ca de fapt au fost pacaliti ! Si mai citeste si aici http://antiiluzii.blogspot.com/2012/03/cum-sa-pornesti-o-revolutie.html ! Si un principiu cu care ar trebui toti sa incepem disecarea a tot ce se intampla in jurul nostru ar fi urmatorul: nimic nu este intamplator ! Nici eu nu sunt un maestru al exprimarii in scris, da' cred ca intelegi pe unde bat...(sper ca nu pe campii :)) Acelasi DAC !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te salut DAC+ule. E greu în zilele noastre să mai ştii care au motoraşe şi care nu. De fapt chiar şi o manifestare contra unui sistem ca să ajungă să fie organizată are deja în spate nişte motoraşa. Manipularea funcţionează de ambele părţi până la urmă, dacă cei care acţionează nu o fac din prorpie convingere. Acuma aplicat strict la Turcia, faptul că a fost cam ascunsă de BCC mă face să cred că a avut în spate alte motoraşe decât cele ale sistemului.

   Ștergere